Logiranje
Počinju hladni dani, pazite se glodavaca!

Počinju hladni dani, pazite se glodavaca!

Štakori i miševi mogu biti problem u urbanim, predurbanim i ruralnim područjima. Naseljavaju stare i ruševne objekte, nečista i/ili neodržavana mjesta gdje ih nitko ne ometa ni predstavlja opasnost za njih i njihovu populaciju. Iako se naseljavaju u ruševnim i napuštenim objektima ne prezaju ni pred čim da ne uđu i u Vaš dom, pa makar to bio novi dom izgrađen ove godine sa naprednom tehnologijom gradnje i riješenim sanitacijskim problemima.
S obzirom da navedeni glodavci jedu sve što jedu i ljudi, imaju hrane u izobilju baš u blizini nas, gledajući iz njihove perspektive baš im je ugodno družiti se sa nama jer im indirektno osiguravamo hranu, od vrta, otpada, smeća, uzgajanja koštićavog voća i slično...

Štakori
Neispravno bacanje smeća u okoliš ili u mjestu gdje Vi živite, kako je kod nas u okolici Zagreba uobičajeno sve smeće baca se na jednu hrpu te nažalost ne postoji kontejner ili nešto slično što bi moglo onemogućiti da se iz te hrpe smeća hrane glodavci, psi i mačke.
Štakori i miševi su dugo bili problem na farmama gdje je hrane u izobilju te je gnijezda sa mladuncima na svakom koraku.
Šest je glavnih problema koje stvaraju miševi i štakori.
Jedu hranu te je ujedno kontaminiraju sa svojim urinom i izmetom.
Prodiru grizući i trgajući u materijale kao što su: papir, knjige, drvo, stiropor koji koriste za izgradnju gnijezda, te knauf, plastika, beton, mekani metali kao što je aluminij te žice što predstavlja ogroman problem ako tokom oštećivanja naponskih žica dođe do kratkog spoja te do samozapaljenja glodavca koji je uzrok tome do kuće u kojoj se tako nešto događa.

Glodavci rade štetu!
Štakori ako niste znali, grizu i napadaju ljude (ako su u opasnosti) te ubijaju manje životinje od njih samih.
Prenosioci su zaraza i parazita (buhe, crvići, nametnici).
Štakori mogu oštetiti i čak uništiti ukrasne biljke u Vašem vrtu kopajući ispod njih, uništavajući im korjenje pa čak i hraneći se mladim izdancima (pupoljci) biljaka. Što se tiče miševa i štakora u blizini ljudi oni su totalno neprihvatljivi.

Rupe u zemlji su im savršeno sklonište

Glodavci su problem već stoljećima, najviše zbog njihove iznimno lake sposobnosti prilagođavanju i preživljavanju te ih je zbog toga teško eliminirati. Moćni miš i super štakor! Ženka štakora u svom životnom vijeku može imati čak 84 mladunca! Prevaljuju duge relacije od gnijezda do hrane! Tuneli im idu čak do 1 metra u dubinu i više. Izvrsni su plivači čak i do 800 metara na otvorenoj vodi. Neobjašnjivo su otporni prežive pad sa visine od 15 metara!!!

Štakori moraju trošiti zube te grickaju sve što stignu
ŠTAKORI: 2 su primarne vrste, Crni štakor (Rattus rattus) i Smeđi štakor (Rattus norvegicus)
MIŠEVI: najpoznatiji kod nas u Hrvatskoj je domaći miš (Mus musculus)


KONTROLA ŠTETNIKA (Rodent Control) kontrola štetnika podrazumjeva poštivanje i razumjevanje određenih koraka u svrhu suzbijanja glodavaca. U svakom slučaju poželjno je poznavati vrste glodavaca te njihov način života da bi se mogli uspješno boriti protiv njih! Jedan od najvažnijih koraka u borbi protiv glodavaca je saniranje objekata, inspekcija terena i pronalaženje gnijezda.
Sanitacija objekta je primarna! Uvođenje reda u spremanju smeća, zatvorene kante sa smećem i slično...
Popravljanje i saniranje oštećenih zidova, vrata, kanalizacijskih šahtova i slično odnosno svi mogući ulazi glodavaca u objekt moraju biti onemogućeni.

Objavio
Poslijednja izmjena dana Subota, 23 Travanj 2011 14:14
Molim prijavite se ako želite komentarati

Logiranje ili Registracija

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.