Upozorenje
  • Nije uspjelo učitavanje XML datoteke
Logiranje
Vodena voluharica (Arvicola terrestris)

Vodena voluharica (Arvicola terrestris)

OPIS: Tijelo je dugačko 12-22 cm, rep 7-11 cm, a težina je 80-270 g. Uha su kratka skrivena u krznu. Krzno je gusto, a boja je od žuto smeđe do gotovo crne. Trbušni dio je svjetlo do tamno sive boje.
AKTIVNOST I NAČIN HRANJENJA: Pojavljuje se na bujnim, vegetacijom obraslim obalama stajaćih ili polako tekućih voda, nasipima, močvarama, oranicama na ugaru, livadama, jarcima, u vrtovima pa i u borovim šumama daleko od vode. Hrani se šašem, vodenim biljem, korovima i njihovim korijenom, poljskim plodovima te korijenom voćaka.
Aktivna je danju i noću, dok se može promatrati ujutro i na večer. Živi ponekad u parovima. Dobro pliva i roni.
Na strmim obalama gradi podzemne hodnike te gnijezdo i skladište. Kraj ulaza nalazi se hrpica izmiješane zemlje i trave. Kuglasto gnijezdo iz trave i biljnih dijelova napravi u šašu ili rijetkom grmlju iznad vode. Za zimu sprema nadzemne i podzemne dijelove biljaka. Krug kretanja je 50-150 m.
ŽIVOTNI VIJEK (RAZMNOŽAVANJE): tijekom godine se koti 2-5 puta, a u leglu može biti do 10 mladih. Živi dvije do četiri godine.
PRIRODNI NEPRIJATELJI: lasica, tvor, vidra, mačka, sove. Infestacija se može odrediti na osnovi broja uhvaćenih voluharica u jesen.

Tijekom zime nema znatnijeg smanjenja populacije te se suzbijanje provodi tijekom cijele godine. U voćnjacima i vinogradima preporučuje se suzbijanje u jesen. Na krmnom bilju, korjenasto-gomoljastom i drugom povrću suzbijanje se obavlja rano u proljeće. U intenzivnoj proizvodnji cvijeća, zaštiti nasipa i sustava za navodnjavanje suzbijanje se obavlja i pri pojavi pojedinačnih primjeraka.
Objavio
Poslijednja izmjena dana Subota, 23 Travanj 2011 14:12
Molim prijavite se ako želite komentarati

Logiranje ili Registracija

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.