Upozorenje
  • Nije uspjelo učitavanje XML datoteke
Logiranje
Uš Glave (Pediculus Humanus Capitis)

Uš Glave (Pediculus Humanus Capitis)

Uš glave je sitni kukac (2-3 mm) koji živi isključivo na vlasištu. Hrani se krvlju svoga domaćina do koje dolazi bezbolnim ubodima. Odrasla ženka u toku svog života, koji traje prosječno 2 mjeseca, snese oko 200 – 300 jajašaca (gnjida) koje odlaže uz sam korijen kose, najčešće uz vrat i iza ušiju.

 Iz gnjide se uš izleže za oko tjedan dana, dva tjedna nakon toga postaje spolno zrela i počinje nesti gnjide. U slučaju nepovoljnih uvjeta gnjide mogu ostati u stanju mirovanja i više od mjesec dana.
Uš glave bezopasan je nametnik, ne prenosi nikakve bolesti, no kako je ušljivost glave redovito praćena svrbežom, čovjek se grebe pa na koži nastaju ogrebotine koje se mogu inficirati.

 

Na ušljivost glave ukazuje uporan svrbež glave. Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti žive pokretne uši ili što je daleko češće, samo gnjide. Gnjide su sitna oko 1 mm velika jajšca čvrsto priljepljena uz kosu tako da se lako razlčikuju od peruti koja se za razliku od gnjida lako skida s kose.Kako se riješiti ušiju glave? Ako se u obitelji ili kolektivu (dječji vrtić, škola) otkrije da netko ima uši, preporučuje se provesti razušivanje kod svih članova obitelji ili kolektiva i to istovremeno.
Naime, ako pri pregledu promakne ijedna ušljiva glava, što se može dogoditi ako je netko tek nedavno infestiran ušima pa ih ima malo, postoji opasnost da se s nje uši ponovno rašire na druge. Zbog toga je potrebno sredstvima protiv ušiju tretirati sve članove obitelji i kolektiva, a ne samo one za koje je vidljivo da na glavi imaju žive uši i/ili gnjide. Postupak razušivanja provodi se pranjem kose specijalnim šamponima protiv ušiju prema uputama proizvođača (najčešće pranjem 2 x u razmaku do tjedan dana) ili posipanjem permetrinskim prahom koji se ostavi na glavi preko noći, a drugi dan se kosa opere običnim šamponom. Prašenje vlasišta se mora ponoviti još jednom u razmaku od 10 do najviše 14 dana.
Bez obzira koji je od gore navedenih postupaka korišten, potrebno je ukloniti s vlasišta sve gnjide. Kosu treba isprati u toploj zakiseljenoj vodi (dodajte octa ili limunova soka) kako bi se češljanjem gustim češljem gnjide odljepile od kose, a češalj treba svako malo dobro oprati.
Na tržištu postoje i električni češljevi koji uništavaju gnjide. Kod većih infestacija ušima preporučuje se i šišanje, jer s kraće kose je puno lakše ukloniti uši i gnjide. Pogotovo se preporučuje šišanje duge plave kose jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive.
U obitelji u kojoj se se pojavile uši potrebno je nakon tretiranja glave svih ukućana oprati svu posteljinu, deke, ručnike, odjeću koja se oblači preko glave kao i sva pokrivala za glavu (pogotovo vunene kape). U dječjim vrtićima, u odgojnoj skupini u kojoj se pojavila ušljivost treba istovremeno s tretiranjem glava promijeniti i oprati svu posteljinu.
Riješiti se ušiju glave ogroman je posao! Odgovornost je na obitelji. Jer ušiju vas ne može riješiti ni liječnik epidemiolog, niti glavna sestra i teta u vrtiću, a niti ravnateljica i učiteljica u školi ukoliko ne napravite ono što sami morate napraviti!
Zadatak je škole i vrtića da obavijesti cijeli razred ili odgojnu skupinu o potrebi provođenja razušivanja svih članova te da u suradnji s epidemiologom podijeli roditeljima pisane naputke kako i kada to učiniti (najbolje odrediti petak ili vikend).

Preuzimanje priloga:

Objavio
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 03 Veljača 2014 11:54

Srodni sadržaj (po oznakama)

Molim prijavite se ako želite komentarati

Logiranje ili Registracija

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.