Logiranje

Stidna Uš (Pediculosis Pubis)

  • Pročitano 12557 puta

Stidna uš manja je od uši glave, a živi među dlakama genitalne regije. Može infestirati dlačice pazuha i ostale dlake na tijelu, a kod djece može se naći i na trepavicama i obrvama. Živi isključivo na čovjeku i hrani se sisanjem krvi. Sisalo drži u koži i po nekoliko sati što izaziva jak svrbež. Stidna uš može u rublju i posteljini preživjeti dva dana bez hranjenja na čovjeku. Najčešće se prenosi spolnim kontaktom, rjeđe preko donjeg rublja, ručnika ili posteljine. Liječiti je potrebno sve spolne partnere. Liječi se preparatima permetrina ili šamponom koji sadrži permetrin ili lindan, a prema uputama proizvođača. Trudnicama i dojiljama ne preporučuje se upotreba šampona koji sadrži lindan. Svo donje rublje, ručnike i posteljinu treba iskuhati te se suzdržavati od spolnog akta 24 sata nakon liječenja.

Objavio

Tjelesna Uš (Pediculus Humanus Corporis)

  • Pročitano 28996 puta
Kao što samo ime govori, tjelesna se uš najradije se hrani na čovjekovu tijelu, a najradije bode vrat, mjesta oko plećki te slabine. Uš tijela živi u odjeći, napose u šavovima i naborima te dolazi u kontakt s tijelom samo u vrijeme hranjeja. Tjelesna uš prenosi pjegavi tifus te povratnu i rovovsku groznicu.
Objavio

Logiranje ili Registracija

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.