Upozorenje
  • Nije uspjelo učitavanje XML datoteke
Logiranje
Kućna Muha (Musca domestica)
Kućna Muha (Musca domestica)

Kućna Muha (Musca domestica)

Izgled : inače sive boje, manja od 60 mm sa 4 crne pruge na prsištu.
Prebivalište : preferiraju kutove i krajeve tankih objekata da se odmore. Unutar kuće se odmaraju na podu, zidovima i plafonu tijekom dana, a izvan kuće na biljkama, zemlji, žičanim ogradama, kantama za smeće itd. Po noći najčešća mjesta za odmaranje su blizu izvora hrane i 1.5 – 3 m od poda.
Prehrana : širok spektar hrane uključujući ljudsku hranu, životinjsku hranu, leševe, smeće i izmete.
Razmnožavanje : kućne muhe liježu na bilo kojem toplom, vlažnom mjestu koje će nadomjestiti odgovarajuću hranu za larve. Ženka počinje leći jajašca par dana nakon izlaska iz kukuljice, ležući u totalu od 75-100 jajašca. U toplo vrijeme, muhe završe svoju promjenu (jaja-larva-kukuljica-imago) u kratkom roku, 7-14 dana.
Ostalo : više od 100 uzročnika bolesti koji su povezani s kućnom muhom mogu izazvati bolesti u ljudima i životinjama, uključujući: tifus, koleru, bacilarnu dizenteriju i dijareju.
Epidemiološki značaj : mehanički prijenosnici salmoneloza, šigeloza, enterovirusa, hepatitisa A, jajašaca crijevnih parazita. U tropima kolere.
Broj generacija : 7-10.
Krug kretanja (migracije) : domaća muha 2-5,5 km (ekstremne vrijednosti 16-32 km); zlatara 4,7 km; zujara 5,0 km.
Vijek života : oko 30 dana.

Gdje suzbijati : - veoma uspješno larvacidnom obradbom vegetabilnog i animalnog otpada, stajskog gnojiva pomoću emulzija, suspenzija, solucija i granula s prodorom u dubinu do 10-15 cm supstrata (0,5-1,0 g at./m2) u razmaku 2-3 tjedna, sukladno rezultatima monitoringa - palijativno, obrada rezidualnim insekticidima počivališta muha (prozori, vrata, stropovi, pročelja, gornja trećina prostora) sa 1,0-2,0 g/m2 - impregnacija upijajućih materijala, privlačenje muha otrovnim mamcima, primjena Quick Fly Bait-a, obrada zatvorenih ili otvorenih prostora.

- očekivani životni vijek je 8 dana do 2 mjeseca.
- spadaju u podrazred KRILATIH INSEKTA, red DVOKRILACA (Diptera).
- možemo ih naći na svim dijelovima svijeta, osim u polarnim predjelima.
- par muha može izleći više od milijun potomaka u 6-8 tjedana.
- više od 33 milijuna mikroorganizama može biti u njihovom probavnom traktu, dok se pola bilijuna širi po njihovom tijelu i nogama.
- iza svake muhe koju vidite ima još barem 20 koje se skrivaju. To znači da ljudi ne vide ni 95 % muha kod infestacije.
- lako šire bolesti jer se brzo kreću sa smeća koje trune do izložene hrane i potrepština.

Kućna Muha (Musca domestica) čišćenje

Objavio
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 25 Travanj 2011 10:51
Molim prijavite se ako želite komentarati

Logiranje ili Registracija

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.