Upozorenje
  • Nije uspjelo učitavanje XML datoteke
Logiranje
Smeđi Žohar (Blattella germanica)

Smeđi Žohar (Blattella germanica)

Imago je svetlosmede boje. Dužine 11-14 mm. Mužjak je nešto manji od ženke. Jedinke oba pola imaju razvijena krila ali ne lete već imaju duge noge pokrivene dlačicama i ako ih osvjetlimo vrlo brzo se kreću. Ženka u toku života odloži 4-5 ooteka sa prosječnim brojem jaja oko 40.
Larve su bijele boje koja poslije 3 sata prelaze u smeđu; liče na odrasle i poslije 6 presvlačenja i 14 dana od posljednjeg presvlačenja sazrijevaju i počinju da se pare.
Prema nekim autorima ova vrsta se pari za svaku ooteku posebno.
U povoljnim uvjetima može da naprave i dvije generacije u toku godine. Kod nas je najrasprostranjenija vrsta žohara.
Na temperaturama od -2°C i 45°C poslije kratkog vremena ugiba. Na 20°C larve mogu izdržati potpuno bez hrane 10-22 dana, ženke sa ootekom 30 dana, a bez ooteke 45 dana, dok mužjaci oko 15 dana. Poslije tog vremena uginu.

SUZBIJANJE: Smeđi žohar je vrlo uspješan u prilagodbi novim okruženjima te ga je teže suzbijati i istrijebiti u prostorima gdje se nasele kolonije.
Razlog tome je velik broj nimfi koje se izlegu iz jaja te vrlo brzo postanu spolno zrele te proces počinje ispočetka i nove kolonije u kratkom vremenu su opet tu!
Vrlo su fleksibilni te se doslovce mogu spljoštiti da budu tanki kao papir, to im omogućuje lako sakrivanje i bježanje od tretiranja. Ženke nose jajašca u "paketu" zvanom OOTEKA dok se mladunci ne izlegu, OOTEKU ne ostavlja sve dok nije tren za izlijeganje malih nimfi.
Razlog tome je zaštita mladunaca jer su vrlo ranjivi kao nimfe. teže ih je suzbijati zbog njihove brzine kretanja, manje veličine tijela koja im omogućava lakše sakrivanje u pukotinama zidova, napuklina, drvenih štokova vrata i slično, da ne govorim o loše izvedenoj keramičarskoj radnji postavljanje pločica u kuhinjama koje im omogućavaju kretanje po cijelom prostoru a tretiranjem im nemožete pristupit!
Za takve slučajeve koristimo: Blattellaquinone!
Blatellaquinone je ženski spolni hormon od žohara koji se koristi u obliku tableta na ljepljivoj podlozi u prostorima gdje je zabranjeno koristiti ikakva kemijska sredstva u svrhu suzbijanja žohara. Pošto je ženski hormon u pitanju očito je da će se na lejpljivoj podlozi uloviti samo mužjaci, ali kada se ulove mužjaci ženke dolaze k njima te se i one uhvate, jedan od kvalitetnijih i efektivnih načina suzbijanja bez upotrebe kemijskih sredstava.
Objavio
Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 24 Travanj 2011 21:26
Molim prijavite se ako želite komentarati

Logiranje ili Registracija

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.