Logiranje
Analiza i usporedba stršljenovog gnijezda...
Larva i odrasli insekt Sanitarac.com

Analiza i usporedba stršljenovog gnijezda...

Stršljenovo gnijezdo koje je uklonjeno sa jučerašnje akcije uspješno je očuvano, očišćeno te napravljen lijep snimak svakog diska (kat), pregledane ličinke, adulti, te usporedbe i vidljive forme razvoja iz jaje u ličinke (larva) te iz nje u lutku ili odraslog insekta....

Za vreme metamor­faze se troši veliki dio zaliha hranljivih tvari i pošto se lutka ne hrani, težina (masa) joj se smanjuje. Lutka je u početku bijela zatim njeno tijelo pos­tepeno postaje žutoplavo i na kraju vanjski omotač (ku­tikula) potamni. Prvo potamne složene oči i glava, za­tim grudi i na kraju trbuh. Boja očiju utiče na boju po­klopca čelije. Tamniji poklopci pokazuju da su lutke starije (tzv. zrelo leglo). Na kraju metamorfoze lutka se presvlači poslednji put i, pošto se oslobodi pokožice, prelazi u fazu potpuno uobličenog insekta (imago), čime se završava i razvitak. Pomoću izreckanih gornjih vilica insekt probija poklopac ćelije i izlazi iz nje. Kožica od pres­vlačenja i čaura ostaju priljepljene za zidove i dno čelije, uslijed čega zidovi postaju deblji, a saće potamni. U toku čitavog raz­vitka stršljenovi održavaju stalnu temperaturu legla i relativnu vlažnost zraka. Ujedno osiguravaju dotok svježeg zraka jer procesi razmjene odnosno postupak histolize i histogeneze osim što zahtjeva velike količine energije samog insekta zahtjeva i velike količine zraka.
Ukoliko se navedeno ne događa, gnijezdo napadnu gljivice (poremećaj vlažnosti) ili larve ugibaju te kolonija nema napretka!
Tokom navedenog procesa koji se odvija u gnijezdu insekt prolazi kroz stadije histolize i hsitogeneze gdje se u začahurenom stanju raspadaju neki organi te formiraju novi, da zvuči kao SF ali to je stvarnost i nalazi se svuda oko nas! 
Uživajte u fotkama! Smješak

Objavio
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 27 Ožujak 2014 14:42
Molim prijavite se ako želite komentarati

Logiranje ili Registracija

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.