Menu
A+ A A-
Upozorenje
  • Nije uspjelo učitavanje XML datoteke

Ne nasjedajte na mailove o bolesnoj djeci Featured

Ne nasjedajte na mailove o bolesnoj djeci
Među hrvatskim korisnicima interneta posljednjih dana kruži e-mail u kojem otac teško oboljele djevojčice

moli da mu se pomogne u financiranju liječenja, a kako se ne traži novac, nego samo prosljeđivanje tog e-maila na što više adresa, mnogi nisu posumnjali u njegovu autentičnost.

Prosljeđivanje e-maila se objašnjava tobožnjim angažmanom sponzora koji će na račun oca uplatiti 32 centa po svakoj osobi koja primi sporni e-mail i pošalje dalje.
Riječ je o tipičnoj internetskoj podvali, kakva je već bezbroj puta zavarala korisnike i koju je lako prepoznati po nekoliko detalja koji se u ovakvim porukama redovito ponavljaju. Uvijek se, naime, radi o donaciji od točno 32 centa, a u ulozi sponzorskih tvrtki spominju se isključivo AOL, jedna od najvećih internetskih kompanija na svijetu, te ZDNET, medijska kompanija koja djeluje na internetu, također jedna od najvećih tog tipa na svijetu.
Zajedničko je ovakvim e-mailovima i spominjanje teško oboljelog djeteta, no od zemlje do zemlje varira tip zloćudnog oboljenja - najčešće je riječ o leukemiji, sarkomu, melanomu, a u e-mailu koji je zaigrao na savjest hrvatskih korisnika interneta spominje se “tumor na mozgu i u tijelu”.
Budući da se ne traži uplaćivanje novca, postavlja se pitanje u čemu se krije interes originalnog pošiljatelja lažnog e-maila koji treba masovno proširiti internetom. Bilo bi logično zaključiti da je ovdje riječ o uobičajenom prikupljanju aktivnih adresa e-maila u svrhu njihova prodavanja spamerima, to jest onima koji internetom šalju e-mailove s neželjenim reklamnim porukama. Spameri su doista spremni solidno platiti baze podataka s aktivnim e-mail adresama jer tako mogu biti sigurni da im se reklamne poruke koje će slati neće vraćati i time zagušivati njihove servere.
Ovdje se ipak ne radi o crnoj trgovini adresama, a najbolji dokaz toga jest činjenica da je tehnički nemoguće saznati je li neki korisnik interneta poruku koju je primio e-mailom proslijedio dalje.  
Ono što stvarno stoji u pozadini čitave priče ipak jesu spameri, no cilj im je drugačiji - destabilizacija softverskih alata namijenjenih filtriranju neželjenih e-mailova. Takvi alati rade na principu “učenja” koja poruka je neželjena, a koja nije od samih korisnika, pa se stvaraju baze u kojima se nalaze adrese, naslovi, sadržaji i ostali tipični elementi e-mailova koji su spamovi.
Prosljeđivanjem e-maila s molbom za pomoć djetetu automatski takvu poruku proglašavamo poželjnom, a kada to učine tisuće korisnika, njezin sadržaj i originalni pošiljatelj više nisu na crnim listama antispamerskih alata.  U konačnici to će poslužiti kasnije za lakšu distribuciju e-mailova u kojima se prodaju Viagra, lažni Rolexi, tretmane za “elongaciju” muškog spolovila i slično, pa je najbolje  slične poruke obrisati ili proglasiti spamom.

 

Last modified onSubota, 21 Rujan 2013 10:37

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top